Det här ett, inte alls ovanligt, problem för team som hållt på ett tag och hittat en form för sina retrospektiv som känns bekväm. Faran är att retrospektivet reduceras till en checkpunkt som bara skall klaras av efter att arbetet i sprinten är över och deltagarna blir mer passiva i mötet. Många team fastnar också i den traditionella "fyrfältaren" som var det första man provade.

En sätt att injicera ny energi i retrospektiven är att totalt förändra formen för mötet vid ett tillfälle. Testa att använda Allan Kellys dialogue sheets i någon form, det behöver inte ens vara ett med retrospektivfokus. Glöm dock inte att ta hand om feedback från sprinten även om ni testar den här metoden.

Om det känns för radikalt att helt ändra formen på mötet kan ni istället fundera över hur ni kategoriserar feedbacken på sprinten. Ett av de vanligare formaten för retrospektiv är en fyrfältare med kategorier i stil med Bra, Mindre Bra, Idéer och Uppskattning. Testa att här byta ut kategorierna mot endast Vad ska vi göra mer av respektive Vad ska vi göra mindre av för att skapa nya tankegångar hos teamet. Att köra retrospektivet i formen av Lean Coffee kan också vara värt att prova.

Responsive Development Technologies AB

Responsive AB
Teknikringen 10
Linköping, 583 30
SWEDEN
Tel: +46 (0)13 219250
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.